Er is erg veel veranderd op onze wereldbol. De wereldbol zo als we hem nu kennen was niet altijd zo. Lang geleden bestond er op de wereldbol maar één continent terwijl er we er nu zeven continenten hebben. Er is dus nogal wat veranderd on planet earth. Waarschijnlijk zal er ook nog veel gaan veranderen op deze wereldbol. Misschien hebben we straks wel twintig continenten of gaan we weer terug naar één continent.

Wereldbol van één continent naar zeven

Ongeveer 300 miljoen jaar geleden ontstond Pangea. Dit was het laatste supercontinent dat onze wereldbol heeft gekend en ook was het één van de bekendste supercontinent die de aardbol heeft gekend. Na zo’n 100 miljoen jaar begon Pangea uiteen te vallen in twee continenten genaamd Laurazië en Gondwana. En uiteindelijk vielen ook deze continenten uiteen in de zeven continenten die we nu kennen: Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica, Europa, Oceanië. We zijn in een paar miljoen jaar dus van één continent naar zeven continenten gegaan op onze wereldbol. In die jaren is onze aarde nogal veranderd. En zal ook wel blijven veranderen, mede door klimaatverandering zal de wereldbol er over een paar honderd jaar waarschijnlijk anders uit komen te zien.

Klimaatverandering heeft gevolgen voor de wereldbol

Er gebeurt nogal wat op het gebied van ons klimaat. Het word overal steeds warmer waardoor ook de aarde er weer anders uit komt te zien. De Zuid- en Noordpool zullen kleiner worden en andere landen zullen onder water komen te lopen. Er bestaat ook een kans dat een deel van Nederland onder water komt te staan. Misschien hebben we straks wel een wereldbol met landen die allemaal wat kleiner zijn geworden door de klimaatverandering en het stijgende waterpijl waardoor landen onder water komen te staan. Laten we hopen dat het nog een paar honderd of miljoen jaar duurt voordat de wereld deels onder water komt te staan.

    07-10-2016 00:00