Barglobes

Barglobes komen in vele verschillende soorten en maten. Daarnaast verschilt per merk ook nog eens wat er op de wereldbol staat, of uit welke eeuw de kaart dateert. Om er zeker van te zijn dat u tevreden bent met uw uiteindelijke keuze, zal ik hier de grootste verschillen en aandachtspunten van barglobes toelichten.

Verschillende diameters

 Barglobes hebben 4 maten die grotendeels de inhoud bepalen. Namelijk:
- Diameter van 33 centimeter bevat ongeveer 1 á 2 flessen en 6 kleine glazen.
- Diameter van 40 centimeter bevat ongeveer 2 á 3 flessen en 9 glazen.                    
- Diameter van 50 centimeter bevat ongeveer 4 á 5 flessen en 12 glazen.
- Diameter van 60 centimeter bevat ongeveer 6 á 8 flessen en 16 glazen.

Er zijn een aantal speciale barglobes, die een ruimere bol hebben of een grotere tafel. Kijk daarom goed naar de specificaties van uw wereldbol om te weten wat precies de inhoud is.

Staande barglobes en tafelbarglobes

Er kan ook onderscheid gemaakt worden tussen tafel en staande barglobes. Tafel barglobes vallen meestal onder de eerste categorie – 33 centimeter – en staan mooi op uw bureau of kast. Deze barglobes zijn geschikt voor 1 tot 3 (kleine) flessen en zijn om deze reden een erg leuk afstudeercadeau of accessoire op kantoor. De staande barglobes zijn groter van formaat. Deze komen vrijwel altijd op wieltjes, waardoor ze makkelijk te verplaatsen zijn. Onder de staande barglobes verschilt het echter nog wel. Zo zijn er barglobes met een groot dienblad/tafel die uiterst geschikt zijn voor het bedienen van gasten. Ook zijn er barglobes die, in plaats van de gewoonlijke onderbodem, een wijnrek hebben ingebouwd. Hierdoor kunt u bijna al uw flessen bewaren in een barglobe.

Afbeeldingen op de wereldbol

Het laatste onderscheid zit in de kaarten. De Firenze barglobes zijn hierin het meest uniek. De kaart op de wereldbol dateert uit de 16e eeuw en bevat legendes uit dat tijdperk. Zo zijn er wezens en monsters die voorkomen uit de oude mythologie geïllustreerd op de kaart en in de bol. De Gea barglobes daarentegen, zijn een actuele weergave van de moderne wereld. Tot slot zijn de Universal en Geographica barglobes beschilderd met een kaart uit de 18e eeuw.